Двадесетдевета редовна сједница Скупштине општине Источно Ново Сарајево одржана је данас и на њој је разматрано 12 тачака дневног реда.

На двадесетдеветом скупштинском засједању одборници су усвојили извјештај начелника општине о раду четири комунална предузећа чији је власник општина – “Водовод и канализација”, “Топлана”, Комунално предузеће за погребну дјелатност “Свети Марко”, те Комунално предузеће “Рад”.

Три од четири комунална предузећа чији је власник општина Источно Ново Сарајево у овој години пословала су позитивно, док је Комунално предузеће “Рад” у фази опоравка, изјавио је данас начелник општине Љубиша Ћосић.

Према Ћосићевим ријечима, сва четири предузећа у односу на претходну годину функционишу успјешније мјерено финансијским показатељима.

“Позитивно су пословали „Водовод и канализација“, која је наше најстабилније предузеће, „Топлана“, иако је изложена сталном притиску због цијене мазута и којој предстоје значајни инвестициони подухвати, те „Свети Марко“, који ове године уз подршку општине реализује инвестицију проширења површина за сахрањивање”, прецизирао је Ћосић.

Истичући да и Комунално предузеће “Рад” тежи да послује позитивно, Ћосић је подсјетио да су на пословање овог предузећа посљедњих година утицали губитак тржишта на Источној Илиџи и у Трнову, као и губитак депоније у Трнову, што је довело до прекобројног броја радника.

“Посљедње двије-три године ово предузеће послује негативно, али је у фази опоравка”, рекао је Ћосић и додао да законска рјешења намећу да се приступи изради регионалне депоније.

Начелник Источног Новог Сарајева увјерен је да ће комунална предузећа у власништу општине и у будућности добро пословати и ширити се, а као гаранцију за то навео је константан пораст броја становника и правних лица у Источном Новом Сарајеву.

Ћосић је навео да су одборници у Скупштини општине данас подржали одлуку о братимљењу Источног Новог Сарајева са општином Блаце у Србији.

“Ово је четврта братска општина након Чукарице, Уба и Крупња”, прецизирао је Ћосић.

Он је навео да је у будућем пословном дијелу спортске дворане у Источном Новом Сарајеву планиран простор у којем ће општине Уб и Блаце, познате по мљекарству, те производњи и преради воћа и поврћа, моћи да представе своје производе, а све како би се по узору на њих на овом подручју развијала ова привредна грана.