Пета  редовна сједница Скупштине општине Источно Ново Сарајево одржана је данас, 27. маја 2021. године и на њој је разматрано 28 тачака дневног реда.

На четвртом скупштинском засједању су одборници усвојили извјештај о извршењу буџета за 2020. годину који износи 12.802.962 КМ. Расходи су у прошлој години остварени у износу од 15.457.216 КМ, што значи да је буџет у дефициту 2.654.254 КМ.

Након одржане сједнице начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић, рекао је да је дефицит настао због смањења прихода од око три милиона конвертибилних марака од ренте и уређења грађевинског земљишта.

“Наша општина је мала и млада, она нема ресурсе и никакве друге накнаде и јако је тешко све ово урадити, а иза нас су велики резултати”, рекао је Катић. Такође, подсјетио је да је због посљедица вируса корона у протеклој години општина помогла свима – и занатским радњама и физичким и правним лицима која су имала потешкоће у свом пословању.

Он истиче да је у општини, упркос дефициту, завршен велики број инфраструктурних пројеката у урбаним и руралним срединама.

“Ово је контролисани дефицит и општини Источно Ново Сарајево није проблем да изађе из овог дефицита”, истакао је Катић и додао да ће и у овој и идућој години наставити са планираним капиталним улагањима.

Одборници Скупштине општине данас су усвојила и одлуку о кредитном задужењу Комуналног предузећа “Рад” у износу од 1.300.000 КМ.

Начелник Катић појаснио је да се КП “Рад” тренутно налази у финансијски тешкој ситуацији, те да  је раније обављао дјелатност на подручју три општине и да су му приходи смањени за 50%  јер су Источна Илиџа и Трново основале своја комунална предузећа, а да оштина Источно Ново Сарајево сада мјесечно мора да издваја око 10.500 КМ за одвоз смећа на депонију у Трнову.

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево данас су изабрали Милана Маунагу из Уједињене Српске за потпредсједника Скупштине општине, јер је претходно Наташа Богдановић-Трифковић поднијела оставку на ово мјесто због именовања за директора Градске радио-телевизије.

На данашњој сједници изабрани су и начелници Одјељења у Општинској управи Источно Ново Сарајево.

Данас су заклетве положили и нови одборници Огњен Делић из ДЕМОС-а који је замијенио Александра Костовића који је недавно изабран за замјеника начелника општине и Дејан Кулина из СНСД-а, који долази умјесто Марине Мичић, која је изабрана за начелника Одјељења за финансије у Граду Источно Сарајево.