Данас су у Градском парку „Гаврило Принцип“ и на тргу „Републике Србије“ постављене „паметне“ соларне клупе.

Ријеч је о „паметним“ клупама које корисницима омогућавају USB и бежично пуњење (мобилних телефона, таблета и лаптопа) као и Bluetooth повезивање. Такође, клупа посједује компатибилан рутер који подржава интернет везу преко 4G модема или Ethernet адаптера, а корисницима дијели конекцију брзином до 150Mbps. Ова „паметна“ клупа посједује и Bluetooth звучник, те омогућава дијељење жељеног аудио садржаја путем истог (музике).

Конструкција клупе израђена је од нехрђајућег челика и PVC пластике, ширине 160cm, висине 50cm и ширине сједишта 45cm, тежине 46kg. Клупа долази са 80W соларних панела и батеријама капацитета 55Ah.

Уређаје је могуће пунити током цијелог дана, захваљујући сунчевој енергији коју соларни панели проводе до батерија. Вишак енергије похрањује се и омогућава несметан рад до чак десет дана у случају лошијих временских услова.

Соларне клупе постављене су у складу са циљевима Програма Општине Источно Ново Сарајево „Паметан град за период 2020-2023. године“, тако се и наша општина прикључила бројним градовима и локалним заједницама које су поставиле сличне клупе на јавном простору.

Вјерујемо да ће „паметне“ клупе највише обрадовати туристе и млађу популацију наших суграђана, али и старије који ће ту моћи одморити и напунити свој мобилни уређај.