Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности у општини Источно Ново Сарајево Игор Ђокановић потписао је заједно са координаторима пројекта “Про-посо” и послодавцима из ове локалне заједнице уговоре о практичној обуци са седам младих незапослених лица.

Ђокановић је изјавио да ће накнадно бити потписан још један уговор, тако да ове године има осам полазника.

Пројекат финансира Влада Њемачке, а ријеч је о финансирању обуке за полазнике код послодаваца у трајању од шест мјесеци за различите профиле.

“Ове године имамо добар одзив привредних субјеката који су аплицирали на овај позив, а односе се на медицинску и грађевинску струку, те угоститељство. Сигурно је да ће полазници који прођу обуку стећи значајне вјештине, што ће им омогућити да раде у будућности или у тим фирмама или неким другим“, истакао је Ђокановић.

Он је напоменуо да је у протекле двије године укупна вриједност свих пројеката које је општина реализовала у сарадњи са удружењем “Прогрес” око 77.000 КМ, а са данас потписаним уговором и уговорима који ће бити потписани до краја године, тај износ ће бити око 120.000 КМ.

“Полазници који су раније били на овој обуци у 70 одсто случајева су и остали да раде, дакле, ради се пројекту који је усмјерен на обуку и на самозапошљавање”, истакао је Ђокановић.

Пројекат “Про-посо” спроводи Удружење за психо-социјалну подршку и бољу будућност “Прогрес” из Сарајева, у сарадњи са њемачком Фондацијом “Wings of hope Deutschland” и успјешно се спроводи већ трећу годину на подручју ове локалне заједнице.

Извршни директор Удружења Елвир Чаушевић захвалио је представницима општине Источно Ново Сарајево на отворености за наставак сарадње на овом пројекту, чији је циљ да млади људи који прођу обуку остану код тих послодаваца, али и да буду оспособљенији и конкурентнији на тржишту рада.

“Важно нам је да се на позив јављају послодавци који имају изражену ноту менторства, јер ће посветити довољно времена, пажње, стрпљења и опростити почетничке гршке полазницима обуке, јер се углавном ради о људима без радног искуства“, истакао је Чаушевић.

Чаушевић је додао да су у протекле двије године реализоване и друге активности, као што је и сарадња са Средњом школом “28. јуни“, те је омогућено ученицима да посјете фирме, али и привредне сајмове, а такође је било и организовано стипендирање извођења практичне наставе код послодаваца, што би требало да буде настављано и ове године, од септембра.

Директор фирме “MEDISPORT“ Немања Крстић изјавио је да се они баве трговином спортске козметике и опреме, те услугама мануелне терапије и рехабилитације, и на овај начин су добили прилику да два радника прођу обуку, што њима много значи.

Он је напоменуо да је фирма основана прије неколико мјесеци и потребни су им радници, тако да се надају да ће полазници и након завршене обуке остати да раде код њих.

Потписивање уговора је организовано уз поштовање прописаних мјера заштите у просторијама општине Источно Ново Сарајево.

Извор: СРНА