Данас је у просторијама Општинске управе Источно Ново Сарајево уприличено потписивање  Уговора о стипендирању  ученика Средње школе “28. јун” из Источног Новог Сарајева за обављање практичне наставе у реномираној компанији “Фолксваген” д.о.о. Сарајево у Вогошћи.

Данашњем састанку поводом потписивања Уговора и отпочињања пројекта практичне наставе присуствовали су стипендисти ученици Средње школе “28. јуни” са родитељима, директор Средње школе, Борис Брајовић са сарадницима, директор удружења “Прогрес”, Елвир Чаушевић са сарадницима, Самир Џумбур, Шеф одјела за људске ресурсе компаније “Фолксваген” д.о.о. Сарајево и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности, Игор Ђокановић са сарадницима.

Потписани су  уговори са 10 ученика првог разреда Средње школе, смјер – техничар електронике, који требају да обављају дио практичне наставе у фабрици “Фолксваген” д.о.о. Сарајево у Вогошћи.

Ученици ће обављати практичну наставу у поменутној фабрици, гдје ће се упознати са радом фабрике и процесом производње у истој. Настава ће трајати до краја године, а ученици ће примати и стимулативну стипендију у износу од по 150 КМ мјесечно, за период од четири мјесеца колико траје сам програм.

Поменуте стипендије  финансираће се из више извора:

  • 4 ученичке стипендије ће финансирати општина Источно Ново Сарајево;
  • 4 ученичке стипендије ће се финансирати посредством Удружења “Прогрес” из Сарајева;
  • 2 стипендије ће финансирати сама Компанија “Фолксваген” д.о.о. Сарајево.

Превоз за ученике, који ће обављати практичну наставу, финансираће Општинска управа Источно Ново Сарајево.

Ово је јединствен пројекат за нашу локалну заједницу али и регију, јер је на овај начин ученицима омогућено да савладају нове вјештине и усвоје практична знања у самој фабрици. Средња школа ће путем овог пројекта повећати квалитет наставног процеса и омогућити одвијање адекватне практичне наставе, а “Фолксваген” ће пратити развој и напредак ученика, те међу њима пронаћи будуће талентоване раднике. Локална заједница овим ће путем заједно са Средњом школом скренути пажњу на стручне – наставне програме и смјерове, који постоје у овој школи, а који својим ученицима пружају бољу могућност запослења у даљем раду и образовању.

Општинска управа Источно Ново Сарајево ове године заједно са удружењем “Прогрес” имплементирала је три пројекта у укупној вриједности у износу од 30 хиљада КМ, а наставак се очекује и сљедеће године.

Пројектима и сарадњом са удружењем “Прогрес” у протекле двије године запослено је 16 радника, вршена је промоција Средње школе “28. јун”, као и опремање школе у износу од 5.000,00 КМ, а као завршни дио сарадње за текућу годину јесте и данашњи потписан пројекат за стипендирање 10 ученика.