Уговор о стипендирању практичне наставе за 12 ученика Средње школе “28. јуни”

0
277

У оквиру пројекта “Про-посо”, јуче је потписан уговор о стипендирању практичне наставе за 12 ученика другог и трећег разреда смјера туристички техничар Средње школе “28. јуни” у Источном Новом Сарајеву, у предузећу “Мркулић компани” Сарајево и хотелима “Холивуд” и “Хилс” на Илиџи.

Директор Средње школе “28. јуни” Борис Брајовић рекао је да ће се четири ученика другог разреда и осам ученика трећег разреда током праксе додатно упознати о предмету хотелијерство и о томе шта њихова струка захтијева.

Он је истакао да је ово наставак успјешне сарадње са Удружењем за психо-социјалну подршку и бољу будућност “Прогрес” и општином Источно Ново Сарајево.

Брајовић је рекао да имају један опремљен школски кабинет за хотелијерство и агенцијско и хотелијерско пословање, али да је најбоља опција слање ученика на праксу у неком предузећу да би се на најбољи начин упознали о раду, структури и организацији посла.

“Послије тога су они много конкурентнији на тржишту рада и то је велики успјех наше школе. Након практичне наставе у `Фолксвагену`, на ред су дошли и туристички техничари, којима је омогућен тај вид праксе”, нагласио је Брајовић.

Ученице Средње школе “28. јуни” у Источном Новом Сарајеву Сара Квргић и Марија Крстић сматрају да је изузетно корисно то што им је омогућена практична настава у предузећу.

Координатор пројекта “Про-посо” Елвир Чаушевић захвалио је општини за досадашњу сарадњу, те навео да пројекат обухвата два сегмента – запошљавање лица и стипендирање извођења практичне наставе.

“Ми смо ове године у сарадњи са локалном заједницом успјели да обезбиједимо око 23.000 КМ за запошљавање осморо незапослених, а стипендираћемо практично извођење наставе за 21 ученика код два послодавца и то `Фолксваген` за занимање техничар електронике и `Мркулић компани` за занимање туристички техничар”, истакао је Чаушевић.

Он је навео да пракса траје четири мјесеца и да су досадашња искуства доста позитивна, а циљ пројекта је додатно унаприједити стручно образовање и квалитет практичне наставе.

Стипендирање практичне наставе реализује се у оквиру пројекта “Про-посо”, који реализује Удружење за психо-социјалну подршку и бољу будућност “Прогрес” из Сарајева, у сарадњи са њемачком Фондацијом “Крила наде” под финансијским покровитељством Министарства спољних послова Њемачке.

Извор: СРНА