Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су Урбанистички пројекат за рекреациону зону и викенд-насеље „Тврдимићи“.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић појаснио је да данашња одлука ствара предуслове за изградњу викенд-насеља са 55 локација на којима ће бити грађене три врсте типских кућа, као и три мања и један велики хотел са простором за споменик и много стаза за шетњу.

„Предвиђена је и локација за игралиште и `зип лајн`, као и за још једно спортско игралиште. То је туристичко-рекреативни комплекс који је већ изазвао пажњу, а који планирамо да барем 70 одсто буде изграђен у наредних годину и по дана“, рекао је Ћосић новинарима.

Ћосић је подсјетио да је на локацији Тврдимићи већ изграђен ловачки дом са амфитеатром „Бели вук“, док ће у наредна три мјесеца бити завршен и још један мањи ловачки дом.

Он је додао да је ова општина код Инвестиционо-развојне банке Републике Српске аплицирала за средства за пројекат изградње игралишта, за који сматра да ће бити одобрен.

Према његовим ријечима, на наредној сједници одборници би требало да усвоје одлуку о расписивању јавног позива за избор стратешког партнера за изградњу викенд-насеља, који ће се обавезати да обезбиједи одређене услове које ће претходно Скупштина одредити.

„Уколико буде изабран, стратешки партнер ће морати да гарантује да ће изградити локалитете за купце које ћемо изабрати јавним позивом. Прихватиће обавезу да гради типске објекте у фази грубих радова по цијени коју одреди Скупштина општине. Као гаранцију да ће насеље бити изграђено у року од годину и по инвеститор ће морати да обезбиједи и банкарску гаранцију“, нагласио је Ћосић.

Ћосић је истакао да ће приликом куповине неког објекта у овом насељу купац морати да потпише уговор и прихвати услове које општина одредила, тако да ће на тај начин бити спријечен било какав вид спекулација и сумњивих трансакција приликом куповине.

„Сва средства које општина буде добила по основу ренте, уређења и продаје земљишта биће усмјерена на изградњу и уређење саобраћајне, канализационе и водоводне мреже на локалитету `Тврдимићи`. Циљ нам је да до краја наредне године ово викенд насеље буде изграђено, а убијеђен сам да ћемо до тада имати и инвеститоре за четири планирана хотела“, рекао је Ћосић.

Одборници су на данашњој сједници усвојили и одлуку о субвенцијама за изградњу стамбених и стамбено-пословних објеката за породице, погинулих бораца, ратних војних инвалида, демобилисаних бораца, као и за социјално угрожене породице.

Усвојена је одлука којом се инвеститорима у Пословној зони „Врањеш“ одобравају значајне погодности и попусти за трошкове ренте, док ће свим инвеститорима који граде производно-пословне објекте бити одобрени попусти.

Ћосић је рекао да су током недавног састанка предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића и директора предузећа „Јумко“ из Врања Бранислава Трајковића као могућност за изградњу погона ове компаније у Источном Новом Сарајеву понуђене двије локације у власништву општине и једна у власништву Српске.

„Компанија `Јумко` већ је кренула са оснивањем представништва у Источном Новом Сарајеву, а након тога ће бити одлучено да ли им нека од понуђених локација одговара. Уколико се одлуче за неку од двије општинске локације имаће нашу подршку и то ћемо реализовати одмах“, поручио је Ћосић.

Он је додао да је већ неколико фирми поднијело захтјев за издавање локацијских услова и грађевинских дозвола у индустријској зони „Врањеш“.

Скупштина општине Источно Ново Сарајево усвојила је и информацију о стању безбједности у протеклој години, за коју је Ћосић рекао да је веома добро, јер показатељи говоре да се стање безбједности на подручју ове општине поправља из године у годину.

„Нажалост, сјенку на цјелокупну ситуацију бацила је немила сцена која се догодила 1. јануара /убиство Милоша Остојића/ и ја се надам да се такве ствари у нашој општини никада више неће поновити, а да ће ћемо као епилог овога имати расвјетљавање овог случаја“, закључио је Ћосић.

Извор: СРНА