Вечерас су у Бањалуци, у Народном позоришту Републике Српске, а у организацији Универзитета у Бањалуци, Универзитета у Новом Саду и Привредне коморе Републике Српске додјељена признања “Капетан Миша Анастасијевић” за истакнуте појединце у привредном, културном, јавном и друштвеном животу Републике Српске.

Признање за вођење и најбољу локалну самоуправу у Републици Српској додијељено је начелнику општине Источно Ново Сарајево Љубиши Ћосићу. Признање је награда свим становницима наше општине за напредак, раст и развој који биљежимо у сваком сегменту друштва.

Иначе, признање “Капетан Миша Анастасијевић” се већ 19 година заредом додјељује у Републици Србији, а трећу годину заредом у Републици Српској.

Подсјећамо, Михајло Миша Анастасијевић – Капетан Миша рођен је у Поречу на Дунаву 1803, а преминуо у Букурешту 1885. године. Капетан Миша је био српски титуларни мајор, велики трговац, богаташ, српски родољуб и добротвор.

Миша Анастасијевић је остао у сјећању савременика: Није био ни строг, ни реакционаран, а особина тврдичлука код њега уопште није постојала. Био је човјек широка духа и племенита срца. Знао је да живи као велики господин, користећи задовољства која живот пружа, али исто тако и да чини културна дјела. Био је њежан отац за све чланове своје породице, као и за оне који су живјели на његовим добрима. Свима је био добар учитељ, али изнад свега добар Србин. Своју отаџбину је волео безгранично и своје личне интересе потчињавао општим.