Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изразио је данас захвалност предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу на свему што је Влада до сада учинила и чини за ову локалну заједницу, а посебно за чврсто обећање помоћи за довршетак изградње позоришта, спортске дворане и Трга Републике Србије.

“Већину пројеката у нашој општини не бисмо могли да реализујемо без подршке Владе и институција Српске”, рекао је Ћосић новинарима након што је са Вишковићем посјетио наведена градилишта.

Он је изразио задовољство тиме што се премијер на лицу мјеста увјерио колико су то значајни и капитални пројекти, који превазилазе значај и функционисање не само у овој локалној заједници, него су од значаја и за цијели овај дио Републике Српске.

Према његовим ријечима, Вишковић је данас упознат о томе да је Источно Ново Сарајево динамична локална заједница која спада у ред изразито развијених општина у Републици Српској и у коју људи долазе и опредјељују се да раде и живе.

Он је нагласио висок степен стамбене и пословне изградње на овим просторима и отворио могућност смјештаја заинтересованих привредних субјеката.

“Све претходне владе Републике Српске помагале су и подржавале развој Источног Новог Сарајева и радује нас да је ту праксу наставио и премијер Вишковић. То нам говори да је подршка Владе Републике Српске овој локалној заједници неизоставна и неупитна”, додао је Ћосић.

Према његовим ријечима, веома је битна и чињеница да Источно Сарајево граничи са федералним Сарајевом, што представља одређени изазов за одлуку грађана у којој средини желе да живе и задовољавају своје животне, економске, социјалне, културне, спортске и друге потребе.

Говорећи о будућем статусу позоришта, Ћосић је рекао да би желио да то буде установа за културу од републичког значаја или институција Народног позоришта Републике Српске у Источном Сарајеву.

У општину Источно Ново Сарајево од 2006. године до данас, по различитим основама, уложено је око 131 милион КМ, док је око 32 милиона КМ пласирано кроз кредите Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

За завршетак радова на изградњи зграде позоришта издвојено је два милиона КМ, из клириншких средстава обезбијеђена су два милиона КМ за изградњу спортске дворане, а из донаторских средстава Србије око два милиона за изградњу Трга Републике Србије у Источном Новом Сарајеву.

Извор: СРНА