Ћосић: Сви обећани инфраструктурни пројекти биће реализовани

0
217

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да ће до краја његовог мандата бити завршени сви инфраструктурни пројекти обећани у предизборној кампањи, међу којима су најважнији изградња нове зграде Дома здравља, у коју је општина уложила 1,1 милион КМ, те градског позоришта, спортске дворане и Трга Србија.

Ћосић каже да су реализовани или су у току сви пројекти који су грађанима обећани, наглашавајући да је то резултат залагања локалне заједнице, Владе Републике Српске, али и подршке Владе Србије.

“Изградња спортске дворане, коју са по 2.000.000 КМ финансирају општина и Влада Републике Српске, напредује, а ускоро треба да почне и постављање кровне конструкције. Много посла на дворани је већ урађено иако се то не види, јер су унутрашњи радови. Очекујемо да ће у љето наредне године дворана бити у потпуности функционална, заједно са пословним центром у којем би требало да буде запослено око 50 људи”, рекао је Ћосић Срни говорећи о реализацији обећања датих у предизборној кампањи на локалним изборима 2016. године.

Он је додао да ће за потпуни завршетак изградње и опремање спортске дворане бити потребно још око 1.000.000 КМ, о чему ће са Владом Републике Српске бити накнадно разговарано.

Према његовим ријечима, највећи дио Трга Србија, чију изградњу у потпуности финансира Влада Србије са 2.000.000 КМ, биће завршен до краја године, осим дијела који је условљен завршетком радова на спортској дворани, док градњу јавног паркинга испред дворане финансира општина са 600.000 КМ.

Ћосић је истакао да ће наредне године Источно Ново Сарајево, али и цијела Сарајевско-романијска регија имати модерно и потпуно функционално позориште.

“Завршетак позоришта финансира Влада Републике Српске са 2.000.000 КМ, док је у раније фазе изградње општина уложила око 4.000.000 КМ”, појаснио је начелник Источног Новог Сарајева.

Ћосић је напоменуо да општина са 1.200.000 КМ финансира изградњу нове Дечанске улице дуге 1.150 метара која би требало да буде завршена до краја године, те са 350.000 КМ градњу улице која води у нову пословну зону.

Он је навео да је изградња објеката у пословној зони већ започета и да очекује да ће у овој години бити изграђено пет до шест објеката.

Ћосић је подсјетио да је у Тврдимићима изграђен амфитетар “Бели вук” који је са 96.000 КМ финансирала општина, и два ловачка дома, те најавио да ће ове године бити направљено игралиште и расписан јавни позив за стратешког инвеститора за изградњу стамбених објеката.

“Наша обећања била су везана и за нови градски парк, тако да ће тендер за његову изградњу бити расписан за мјесец дана. Пројектовање је при крају и наредне године требало би да буде у потпуности завршен. Општина је већ обезбиједила 400.000 КМ за прву фазу изградње”, каже Ћосић.

Према његовим ријечима, као што је и обећано, општина је прошле године изградила два игралишта – у Карађорђевој улици које је коштало 110.000 КМ и на Врањешу, у вриједности од 47.000 КМ, те помогла изградњу два храма – Светог Варнаве на Врањешу и Свете Ангелине у Тилави.

Он је најавио да ће ускоро почети реконструкција Улице Ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића вриједна скоро 400.000 КМ, те додао да је закључен уговор и за завршетак дионице од Улице Вука Караџића до Петине земље, чиме ће та саобраћајница у потпуности бити реконструисана.

“За санацију саобраћајнице према Врацама Влада Републике Српске обезбиједила је 400.000 КМ, док ми са 150.000 КМ радимо тротоаре и ЛЕД расвјету. До краја наредне године комплетна општина ће са неких 2.200 сијалица сијати у пуној ЛЕД расвијети”, рекао је начелник општине Источно Ново Сарајево.

Када је ријеч о путевима у мјесним заједницама и селима, Ћосић је навео да је циљ општинске управе да буду асфалтиране све саобраћајнице како до краја 2020. године на простору Источног Новог Сарајева више не би било макадамских путева.

“Један кружни ток је завршен, очекујем да ове године урадимо и код Фото `Васића`, а наредне године надам се да ћемо завршити и кружни ток код Тржног центра `Том`”, истакао је Ћосић.

Ћосић је нагласио да је у насељу Тврдимићи неколико пута ојачаван водоводни систем, док ће проблем водоснабдијевања насеља Клек ускоро бити ријешен.

Говорећи о статусу градског музеја, Ћосић је рекао да је објекат затворен и заштићен од пропадања, те изразио наду да би напорима општинске управе и уз подршку Владе Републике Српске могао бити завршен до краја наредне године.

“Оно што смо обећали, ми испуњавамо, као што је и редовни систем подстицаја, стипендирања, редован рад са заједницама етажних власника, као и позиви невладиним организацијама”, навео је Ћосић, истичући да се посебна пажња посвећује осјетљивим категоријама друштва.

Једини раније обећавани пројекат на којем се још не ради, наглашава Ћосић, је аква-парк, који је обећан током предизборне кампање 2012. године, а у чију изградњу се општинска власт самостално није смјела упустити па је то стављено на стендбај режим.

Извор: СРНА