Државне институције

Државнa агeнциjа zа истраге и заштиту (СИПА) и Агенција за превенцију копупције и координацију борбе против корупције налазе се на територији општине Источно Ново Сарајево.

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА)

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) основана је 2002. године, усвајањем Закона о Агенцији за информације и заштиту, којим је ова агенција дефинисана као самостална институција БиХ, одговорна за прикупљање и обраду података од интереса за провођење међународних и кривичних закона БиХ, као и за заштиту врло важних личности, дипломатско-конзуларних представништава и објеката институције БиХ, те дипломатских мисија.
Усвајањем Закона о Државној агенцији за истраге и заштиту, у јуну 2004. године, Агенција за информације и заштиту је трансформисана у Државну агенцију за истраге и заштиту, те је добила полицијска овлашћења и постала прва полицијска агенција која своју надлежност остварује на цијелој територији БиХ. Овим законом СИПА је дефинисана као управна организација Министарства безбједности БиХ са оперативном самосталношћу, чије су надлежности спречавање, откривање и истрага кривичних дјела из надлежности Суда БиХ, физичка и техничка заштита штићених личности и објеката, заштита угрожених свједока и свједока под пријетњом и други послови из њеног дјелокруга који су одређени овим законом.

Директор СИПА-е је Перица Станић.

Контакт:
Адреса: Улица Николе Тесле бб

Телефон: +387 (0)57/326-100
Факс: +387 (0)57/326-105
wеб адреса: http://www.sipa.gov.ba
e-mail: portparol@sipa.gov.ba

Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ су на сједници одржаној 30. децембра 2009. године усвојили Закон о Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције.
Закон је донесен с циљем превенције утицаја корупције на развој демократије и поштовање основних људских права и слобода, као и утицаја на подривање економског и привредног развоја БиХ, те свих осталих облика утицаја на друштвене вриједности, као и за координацију борбе против корупције.

Директор Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције је Хасим Шаботић.

Контакт:
Адреса: Спасовданска бр. 22

Телефон: +387 (0)57/322-540
Факс: +387 (0)57/322-547
wеб адреса: http://www.apik.ba
e-mail: kontakt@apik.ba

Јован Катић Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo

Јован Катић Начелник општине Источно Ново Сарајево