Култура

На подручју општине Источно Ново Сарајево носиоци културе и умјетности су Културни центар Источно Ново Сарајево, Матична библиотека Источно Сарајево и градска галерија. Поред ових установа Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву, Основна музичка школа, КУД  „Славија“  и удружења грађана, својим радом употпуњују културне садржаје не само општине него и Сарајевско романијске регије.

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО
Јавна установа за културу Културни центар Источно Ново Сарајево основана је одлуком Скупштине општине Српско Ново Сарајево 21.02.2003. године. Сврха постојања установе је задовољавање културних потреба грађана Источног Сарајева. Културни центар се налази у објекту који је власништво Општине Источно Ново Сарајево и дат је на коришћење овој Установи. Центар је опремљен за извођење различитих културних садржаја, те организацију и реализацију презентација, промоција, семинара, округлих столова и сл. Тренутно располаже технички опремљеном салом са 200 мјеста, те галеријским простором у коме се организују изложбе ликовних и других радова.

Тренутно Центар ради редовно у оквиру планираних активности и регистрованих дјелатности. Приоритет у формирању програмске шеме Културног центра је да се омогући друштвени и културни напредак локалне и шире заједнице. Квалитетан, препознатљив и богат културно-умјетнички програм се настоји развити активним учествовањем локалне заједнице, посебно младих у културним и друштвеним активностима, те подстицањем њиховог стваралаштва.

Културни центар организује и суорганизује пригодне програме у склопу обиљежавања републичких, општинских и других празника и даје подршку свим важнијим културно-умјетничким и забавним манифестацијама које се организују у нашем граду (Спасовданске свечаности, Избор спортисте године општине Источно Ново Сарајево, „Принципови дани“ у Источном Новом Сарајеву, Светосавске свечаности, Међународни фестивал луткарских позоришта за дјецу „Лут-фест“, Међународни фестивал кратког документарног филма „Први кадар“, Међународни фестивал гитаре „Guitar fest Sarajevo East“, Сабор српског изворног народног стваралаштва и Међународни фестивал малих сцена и монодраме).

Кроз просторије Установе свакодневно прође више стотина посјетилаца. Осим корисника простора углавном се ради о посјетиоцима позоришних представа, концерата, филмских пројекција, књижевних вечери и слично. Културни центар је до сада остварио завидну сарадњу са Универзитетом Источно Сарајево, Матичном библиотеком Источно Сарајево,  Форум театром Источно Сарајево и продукцијом „Први кадар“, културно умјетничким друштвима, васпитно-образовним установама и другим институцијама и удружењима која се баве културом. Захваљујући успјешној сарадњи са другим Центрима у окружењу, Културни центар Источно Ново Сарајево настоји редовно обезбиједити промоцију и представљање наших умјетника и сарадника у другим срединама. Упоредо са овим активностима, у протеклом периоду константно се радило на промоцији Културног центра. Јавна програмска активност Културног центра можда је један од најбољих начина и могућности за презентацију наше општине, не само у Републици Српској већ и шире.

Најзначајнија манифестација у организацији Културног центра Источно Ново Сарајево је Међународни фестивал малих сцена и монодраме Републике Српске. Већ 23 године успјешно се одржава овај фестивал, који позоришни стручњаци убрајају међу најзначајније манифестације у Републици Српској, али и у окружењу. Фестивал је такмичарског карактера на коме учествују професионална позоришта и глумци. Традиционално, у званичном такмичарском програму фестивала учествује пет камерних представа и четири монодраме. Трочлани стручни жири додјељује награде за најбољу камерну представу, монодраму, као и награде за најбољу глумицу и глумца фестивала. Селекција је, по квалитету комада, изузетно уједначена, па је тако и одлука о побједницима увијек својеврстан изазов за чланове жирија.

Из наведеног може се закључити да је ЈУК Културни центар Источно Ново Сарајево, потпуно на услузи грађана и оних којима је намијењена, што и јесте њена сврха постојања.

Директор: Младен Јанковић

Стефана Немање 6, тел/факс: + 387 (0)57 342 842

web адреса: www.kuckuc.rs.ba

e-mail: kulturnicentarins@gmail.com

МАТИЧНА БИБЛИОТЕКА ИСТОЧНО САРАЈЕВО

Матична библиотека Источно Сарајево од свог оснивања 1996. године до данас представља најзначајнији библиотечко-информациони центар на сарајевско-романисјкој регији, а Министарство просвјете и културе РС јој је додијелило функцију матичности за територију сарајевско–романијске регије. То значи да врши стручни надзор и брине се о развоју библиотечко-информационе мреже за све типове библиотека које дјелују на просторима Хан Пијеска, Рогатице, Сокоца, Пала, Источне Илиџе, Источног Новог Сарајева и Трнова.

Библиотека је савремено организована кроз рад сљедећих одјељења: Дјечије одјељење, Oдјељење белетристике, Одјељење стручне књиге са читаоницом, Одјељење стране књиге и периодике са читаоницом, Одјељење за слијепа и слабовида лица, Oдјељење легата и завичајне збирке, Oдјељење старе и ријетке књиге и периодике, те Кинеска читаоница и Интернет читаоница са 10 рачунара за кориснике.  Дјечије одјељење располаже  богатим фондом књига за дјецу, аудио и видео грађе и играчака. У оквиру одјељења организован је едукативни и креативни рад са дјецом кроз радионице. С циљем да Дјечије одјељење буде подршка образовању, да помогне у васпитању генерација које ће имати развијену љубав према књизи и читању све услуге у овом одјељењу су бесплатне. Библиотечко пословање је аутоматизовано, Библиотека је чланица Cobiss система од 2014. године. Осим основне библиотечке дјелатности, у Библиотеци дјелује Центар за образовање(школе страних језика, школе рачунара, акредитована је као тестни центар за ЕЦДЛ). Велика пажња посвећује се издавачкој дјелатности, а објављивање нових књига сматра се важним сегментом рада који на најбољи начин доприноси креирању идентитета установе и одређивању мјеста у локалном и националном културном миљеу. Матична библиотека до сада је објављивала књиге у црном тиску, а од 2015. године и аудио књиге у властитом студију.

Библиотека успјешно остварује културно-образовну дјелатност кроз књижевне промоције, медијске презентације, предавања, трибине, округле столове, изложбе, концерте, обиљежавање јубилеја и друге програме.

Матична библиотека је у више наврата награђивана за свој рад. Добитник је награде „ Ђорђе Пејановић“ за најбољу библиотеку у Републици Српској, награде „Ђорђе Пејановић“ за најбољег библиотекара, Сребрне плакете Града, Повеље Општине Источно Ново Сарајево.

Директор: Наташа Кулашинац
Адреса: Стефана Немање 6, тел: 057/340-305, факс: 057/320-670
web адреса: www.matbibli.rs.ba
e-mail: matbibl@teol.net

КУЛТУРНО УМЈЕТНИЧКО ДРУШТВО „СЛАВИЈА“
Културно-умјетничко друштво „Славија” основано је 2002. године. Резултат је потребе постојања једног оваквог облика културног дијеловања на простору Источног Сарајева. Фолклорни ансамбл као најбројнија секција унутар друштва у својим кореографијама обрађује игре и пјесме Српског народа, нарочито из шире околине Сарајева, као и других народа из Босне и Херцеговине. КУД „Славија” у фолклорној, музичкој и секцији изворне женске и мушке пјевачке групе окупља око 250 чланова, а у осталим секцијама (хор, драмска, плесна) око 100 чланова.

Секретар друштва: Зденко Митровић
Адреса: Војводе Радомира Путника 100, 

тел: + 387 (0) 57 342 495, моб: 065/737-549
web адреса: www.kudslavija.info
e-mail: info@kudslavija.info

Јован Катић Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo

Јован Катић Начелник општине Источно Ново Сарајево