KULTURA

Na području opštine Istočno Novo Sarajevo nosioci kulture i umjetnosti su Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, Matična biblioteka Istočno Sarajevo i gradska galerija. Pored ovih ustanova Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Osnovna muzička škola, KUD „Slavija“ i udruženja građana svojim radom upotpunjuju kulturne sadržaje ne samo opštine nego i Sarajevsko romanijske regije

KULTURNI CENTAR ISTOČNO NOVO SARAJEVO
Javna ustanova za kulturu Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo osnovana je odlukom Skupštine opštine Srpsko Novo Sarajevo 21.02.2003. godine. Svrha postojanja ustanove je zadovoljavanje kulturnih potreba građana Istočnog Sarajeva. Kulturni centar se nalazi u objektu koji je vlasništvo Opštine Istočno Novo Sarajevo i dat je na korišćenje ovoj Ustanovi. Centar je opremljen za izvođenje različitih kulturnih sadržaja, te organizaciju i realizaciju prezentacija, promocija, seminara, okruglih stolova i sl. Trenutno raspolaže tehnički opremljenom salom sa 200 mjesta, te galerijskim prostorom u kome se organizuju izložbe likovnih i drugih radova.

Trenutno Centar radi redovno u okviru planiranih aktivnosti i registrovanih djelatnosti. Prioritet u formiranju programske šeme Kulturnog centra je da se omogući društveni i kulturni napredak lokalne i šire zajednice. Kvalitetan, prepoznatljiv i bogat kulturno-umjetnički program se nastoji razviti aktivnim učestvovanjem lokalne zajednice, posebno mladih u kulturnim i društvenim aktivnostima, te podsticanjem njihovog stvaralaštva.

Kulturni centar organizuje i suorganizuje prigodne programe u sklopu obilježavanja republičkih, opštinskih i drugih praznika i daje podršku svim važnijim kulturno-umjetničkim i zabavnim manifestacijama koje se organizuju u našem gradu (Spasovdanske svečanosti, Izbor sportiste godine opštine Istočno Novo Sarajevo, „Principovi dani“ u Istočnom Novom Sarajevu, Svetosavske svečanosti, Međunarodni festival lutkarskih pozorišta za djecu „Lut-fest“, Međunarodni festival kratkog dokumentarnog filma „Prvi kadar“, Međunarodni festival gitare „Guitar fest Sarajevo East“, Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva i Međunarodni festival malih scena i monodrame).

Kroz prostorije Ustanove svakodnevno prođe više stotina posjetilaca. Osim korisnika prostora uglavnom se radi o posjetiocima pozorišnih predstava, koncerata, filmskih projekcija, književnih večeri i slično. Kulturni centar je do sada ostvario zavidnu saradnju sa Univerzitetom Istočno Sarajevo, Matičnom bibliotekom Istočno Sarajevo, Forum teatrom Istočno Sarajevo i produkcijom „Prvi kadar“, kulturno umjetničkim društvima, vaspitno-obrazovnim ustanovama i drugim institucijama i udruženjima koja se bave kulturom. Zahvaljujući uspješnoj saradnji sa drugim Centrima u okruženju, Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo nastoji redovno obezbijediti promociju i predstavljanje naših umjetnika i saradnika u drugim sredinama. Uporedo sa ovim aktivnostima, u proteklom periodu konstantno se radilo na promociji Kulturnog centra. Javna programska aktivnost Kulturnog centra možda je jedan od najboljih načina i mogućnosti za prezentaciju naše opštine, ne samo u Republici Srpskoj već i šire.

Najznačajnija manifestacija u organizaciji Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo je Međunarodni festival malih scena i monodrame Republike Srpske. Već 23 godine uspješno se održava ovaj festival, koji pozorišni stručnjaci ubrajaju među najznačajnije manifestacije u Republici Srpskoj, ali i u okruženju. Festival je takmičarskog karaktera na kome učestvuju profesionalna pozorišta i glumci. Tradicionalno, u zvaničnom takmičarskom programu festivala učestvuje pet kamernih predstava i četiri monodrame. Tročlani stručni žiri dodjeljuje nagrade za najbolju kamernu predstavu, monodramu, kao i nagrade za najbolju glumicu i glumca festivala. Selekcija je, po kvalitetu komada, izuzetno ujednačena, pa je tako i odluka o pobjednicima uvijek svojevrstan izazov za članove žirija.

Iz navedenog može se zaključiti da je JUK Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, potpuno na usluzi građana i onih kojima je namijenjena, što i jeste njena svrha postojanja.

Direktor: Mladen Janković

Stefana Nemanje 6, tel/faks: + 387 (0)57 342 842

web adresa: www.kuckuc.rs.ba

e-mail:  kulturnicentarins@gmail.com

MATIČNA BIBLIOTEKA ISTOČNO SARAJEVO

Matična biblioteka Istočno Sarajevo od svog osnivanja 1996. godine do danas predstavlja najznačajniji bibliotečko-informacioni centar na sarajevsko-romanisjkoj regiji, a Ministarstvo prosvjete i kulture RS joj je dodijelilo funkciju matičnosti za teritoriju sarajevsko–romanijske regije. To znači da vrši stručni nadzor i brine se o razvoju bibliotečko-informacione mreže za sve tipove biblioteka koje djeluju na prostorima Han Pijeska, Rogatice, Sokoca, Pala, Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva i Trnova.

Biblioteka je savremeno organizovana kroz rad sljedećih odjeljenja: Dječije odjeljenje, Odjeljenje beletristike, Odjeljenje stručne knjige sa čitaonicom, Odjeljenje strane knjige i periodike sa čitaonicom, Odjeljenje za slijepa i slabovida lica, Odjeljenje legata i zavičajne zbirke, Odjeljenje stare i rijetke knjige i periodike, te Kineska čitaonica i Internet čitaonica sa 10 računara za korisnike. Dječije odjeljenje raspolaže bogatim fondom knjiga za djecu, audio i video građe i igračaka. U okviru odjeljenja organizovan je edukativni i kreativni rad sa djecom kroz radionice. S ciljem da Dječije odjeljenje bude podrška obrazovanju, da pomogne u vaspitanju generacija koje će imati razvijenu ljubav prema knjizi i čitanju sve usluge u ovom odjeljenju su besplatne. Bibliotečko poslovanje je automatizovano, Biblioteka je članica Cobiss sistema od 2014. godine. Osim osnovne bibliotečke djelatnosti, u Biblioteci djeluje Centar za obrazovanje (škole stranih jezika, škole računara, akreditovana je kao testni centar za ECDL). Velika pažnja posvećuje se izdavačkoj djelatnosti, a objavljivanje novih knjiga smatra se važnim segmentom rada koji na najbolji način doprinosi kreiranju identiteta ustanove i određivanju mjesta u lokalnom i nacionalnom kulturnom miljeu. Matična biblioteka do sada je objavljivala knjige u crnom tisku, a od 2015. godine i audio knjige u vlastitom studiju.
Biblioteka uspješno ostvaruje kulturno-obrazovnu djelatnost kroz književne promocije, medijske prezentacije, predavanja, tribine, okrugle stolove, izložbe, koncerte, obilježavanje jubileja i druge programe.

Matična biblioteka je u više navrata nagrađivana za svoj rad. Dobitnik je nagrade „ Đorđe Pejanović“ za najbolju biblioteku u Republici Srpskoj, nagrade „Đorđe Pejanović“ za najboljeg bibliotekara, Srebrne plakete Grada, Povelje Opštine Istočno Novo Sarajevo.

Direktor: Nataša Kulašinac
Stefana Nemanje 6, tel: + 387 (0)57 340 305, faks: + 387 (0)57 320 670
web adresa: www.matbibli.rs.ba
e-mail: matbibl@teol.net

KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO „SLAVIJA“
Kulturno-umjetničko društvo „Slavija” osnovano je 2002. godine. Rezultat je potrebe postojanja jednog ovakvog oblika kulturnog dijelovanja na prostoru Istočnog Sarajeva. Folklorni ansambl kao najbrojnija sekcija unutar društva u svojim koreografijama obrađuje igre i pjesme Srpskog naroda, naročito iz šire okoline Sarajeva, kao i drugih naroda iz Bosne i Hercegovine.KUD „Slavija” u folklornoj, muzičkoj i sekciji izvorne ženske i muške pjevačke grupe okuplja oko 250 članova, a u ostalim sekcijama (hor, dramska, plesna) oko 100 članova.

Sekretar društva: Zdenko Mitrović
Vojvode Radomira Putnika 100, tel: + 387 (0)57 342 495, mob: 065/737-549
web adresa: www.kudslavija.info
e-mail: info@kudslavija.info