Na Sokocu i na Ravnoj Romaniji danas je obilježeno 25 godina od egzodusa oko 120.000 sarajevskih Srba.

Tim povodom načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, položio je cvijeće na spomen-krst palim borcima odbrambeno – otadžbinskog rata na vojničkom groblju Mali Zejtinlik.

Obilježavanju su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, delegacija Narodne skupštine RS, predstavnici grada Istočno Sarajevo i opština u njegovom sastavu, članovi organizacija i udruženja proisteklih iz proteklog rata, te Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.


Sarajevski Srbi prije 25 godina morali su da napuste svoja ognjišta u sarajevskim naseljima Ilidža, Ilijaš, Hadžići, Grbavica, Vraca, Rajlovac i Vogošća.

U martu 1996. godine ispisane su brojne pojedinačne tragedije ovdašnjeg stanovništva, zbog čega je Dejtonski mirovni sporazum za sarajevske Srbe asocijacija na najveće poslijeratno protjerivanje naroda sa svojih ognjišta.

Srpski borci Sarajevsko-romanijske regije tokom odbrambeno-otadžbinskog rata zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske i odbranili svoje domove.

Za odbranu ovih prostora, život je dalo više od 4.000 boraca, oko 3.500 ih je ranjeno, oko 1.000 sahranjeno na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu.

Onima koji su ugradili živote u temelje Republike Srpske, dugujemo vječno poštovanje i zahvalnost, jer su mnogi od njih za slobodu otadžbine i potomaka, dali najvrjednije što su imali – život.