U okviru manifestacije „Principovi dani u Istočnom Novom Sarajevu“ večeras je na Trgu Republike Srbije otvorena izložba „Sarajevski atentat – istorijski kontekst u svjetlu dokumenata Arhiva Bosne i Hercegovine“, a koja je prvi rezultat saradnje Opštinske uprave Istočno Novo Sarajevo i Arhiva Bosne i Hercegovine. U sklopu izložbe predstavljena je i knjiga „Sarajevski atentat – povratak dokumentima“ Miroslava Perišića, direktora Državnog Arhiva Srbije.

Takođe, večeras su direktor Arhiva BiH Danijela Mrda i Državnog arhiva Srbije Miroslav Perišić potpisali protokol o saradnji ove dvije institucije, kojim je definisana saradnja na trogodišnjem projektu analiziranja i predstavljanja istorijske građe i činjenica o Srbima u Sarajevu.

Mrda ističe da je potpisivanje samo nastavak i produbljivanje dugogodišnje i uspješne saradnje.

“Izložbom smo pokušali da kroz jedan novi način kroz prikaz dokumenata iz fondova Arhiva BiH prikažemo sve ono što je prethodilo Prvom svjetskom ratu, samom atentatu i onome što se dešavalo nakon toga. Dokument je jedini siguran izvor istine i ova izložba je zasnovana na dokumentima, kao jedinom izvoru istine i onome čemu se svi trebamo vratiti”, ukazala je Mrda.


Ona smatra da je napravljena odlična retrospektiva sarajevskog atentata, događaja koji je potresao svijet.

Perišić je naveo da su arhivi ustanove koje su čuvari pamćenja i baštinici identiteta, bez kojih nema istorijske nauke.

“Dokument nije istorija, ali bez dokumenta nema istorije. Na ovoj izložbi je prikazan samo jedan manji broj dokumenata koje naša dva arhiva čuvaju. Potrebna nam je razmjena saznanja, kontakti, stručna obogaćivanja i nadam se da ćemo kroz nekoliko godina imati sa čim da se pohvalimo i kada su u pitanju drugi zajednički projekti”, rekao je Perišić.

Zamjenik načelnika Aleksandar Kostović naglasio je da ne postoji bolje mjesto za ovakvu izložbu, s obzirom na to da se Trg “Srbija” nalazi na prostoru nekadašnje kasarne “Slobodan Princip – Seljo”, nazvane po Gavrilovom bratiću.

“Ljudi koji su tada davali ime toj kasarni nisu mogli zamisliti da će jednog dana na tom mjestu biti spomenik Gavrilu Principu i istoimeni park, a evo danas i izložba. Ni oni što se radovali i trljali ruke prilikom egzodusa sarajevskih Srba 1996. godine nisu mogli da zamisle da će biti napravljen jedan novi grad”, rekao je Kostović.

On je dodao da ni oni koji su 1941. godine u Jasenovac odveli Dušana Jeftanovića, vjerovatno nisu mogli zamisliti da će se jednog dana pojaviti njegova unuka da traži svoju imovinu.

“To se sve dešava zato što poznajemo našu istoriju i činjenice, a činjenicama se najbolje boriti protiv onoga sa čim se svakodnevno suočavamo. Zbog toga su ovakve stvari važne, da bi znali ko smo bili i ko smo sada i gdje idemo”, istakao je Kostović.

Izložbi su pored brojnih građana, prisustvovali rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, te predstavnici javnih institucija i ustanova.