Vlada Republike Srpske usvojila je juče Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o prioritetnim projektima iz Programa javnih investicija sa raspodjelom sredstava.

Ovim izmjenana i dopunama predviđeno je da se sa 800.000 KM iz Budžeta RS finansira i Projekat „Izgradnja Memorijalnog kompleksa posvećenog Srbima civilima stradalim u 20. vijeku“.

Memorijalni kompleks biće smješten u parku Sunce, iza zgrada Rektorata i Muzičke akademije i studentskog doma.

„Ovaj kompleks će, zajedno sa zgradom Rektorata i Muzičke akademije, studentskim domom, postojećim zgradama Grada i ostalim modernim objektima u ulici Stefana Nemanje činiti veličanstven, urbani dio grada Istočno Sarajevo i naše opštine“, rekao je načelnik opštine Jovan Katić.

Procijenjena vrijednost projekta je 2.100.000 KM, od čega je Vlada Republike Srpske obezbijedila 1.600.000 KM – po 800.000 KM u ovoj i narednoj godini, a Grad Istočno Sarajevo i opština Istočno Novo Sarajevo će ukupno izdvojiti 500.000 KM.

Načelnik Katić ističe da će se ovim projektom staviti tačka na špekulacije pojedinaca, koji ne misle dobro našoj opštini i gradu, da će Park sunca biti uništen.

„Park sunca postaje kompleks sjećanja i poštovanja, mjesto okuplјanja svih generacija, a sve zahvalјujući istrajnosti jednog čovjeka koji je najviše vjerovao i izborio se za ideju – gradonačelnika Ljubiše Ćosića, kao i podršci Mitropolije Dabrobosanske i Vlade Republike Srpske koja kontinuirano ulaže u naš grad“, istakao je Katić.