Opštinska uprava Istočno Novo Sarajevo i Arhiv Bosne i Hercegovine, danas su potpisali Protokol o saradnji, kojim će biti uspostavlјena ozbilјna saradnja u oblasti naučno-istraživačkog rada, inovacija, kulture i umjetnosti, te publicistike, a odvijaće se kroz zajedničke projekte i izložbe, te druge skupove i djelovanje na drugim područjima od zajedničkog interesa.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je nakon potpisivanja protokola, da će prva zajednička aktivnost biti veliki izazov, ali i veliki ponos.

„U okviru manifestacije “Principovi dani” i povodom 30 godina opštine Istočno Novo Sarajevo, organizovaćemo izložbu o sarajevskom atentatu, predstavlјajući autentične istorijske materijale i prikaze jedne istorijske epohe“, istakao je Katić.

On je najavio da će u narednom periodu stručni timovi obje institucije raditi na selekciji i koncipiranju same postavke, a tokom mjeseca juna zainteresovani će imati priliku vidjeti neke od najvrijednijih komada građe iz naše istorije.

„U narednim godinama planiramo istoriju sarajevskih Srba prikazati kroz autentične prikaze i istorijske dokaze bitisanja i života našeg naroda na ovim prostorima, čuvajući istinu od zaborava“, poručio je Katić.

Načelnik Katić zahvalio se na dobrodošlici i iscrpnoj prezentaciji dostupnih materijala, direktorici Arhiva Danijeli Mrdi i njenim saradnicima, te izrazio uvjerenje da će potpisani Protokol biti početak jedne plodonosne saradnje i velikih rezultata.