UGOSTITELJSTVO I TRGOVINA

Opština Istočno Novo Sarajevo nudi veliku šansu za razvoj trgovine i ugostiteljstva, ove dvije djelatnosti su značajno razvijene i predstavljaju djelatnosti u kojima se vrši najveći promet i ostvaruju najveći prihodi.

Neposredna blizina Sarajeva, i obližnji ski centri su direktne prednosti koje ima naša Opština. Tranzitni magistralni put sa velikim protokom saobraćaja, blizina aerodorma, i budućeg auto puta su samo neke od pogodnosti koje nudi naša Opština. Pored ovih prednosti postoji i čitav niz atraktivnih lokacija za potencijalne investitore koji mogu pod znatno povoljnijim uslovima da investiraju sredstva i otpočnu djelatnost.

Ove pogodnosti su do sada iskoristile brojne veće trgovačke kompanije, otvoreni su veliki tržni centri u kojima se snadbijevaju građani Istočnog Sarajeva, ali i građani Sarajeva i okolnih mjesta. Postoji značajan broj distributerskih trgovačkih kompanija koji distribuiraju različite brendove iz regije.

Na teritoriji postoji i značajan broj benzinskih pumpi koji imaju znatan promet.

Opština Istočno Novo Sarajevo u odnosu na površinu koju zahvata i ukupan broj stanovnika koji žive u ovom dijelu grada Istočno Sarajevo ima izuzetno razvijen ugostiteljski sektor. Na području opštine Istočno Novo Sarajevo nalazi se ukupno 105 ugostiteljskih objekata. Sve vrste ugostiteljskih objekata su zastupljene, a najviše ima kafe barova koji su raspoređeni po urbanom dijelu opštine, a najviše u centralnim gradskim ulicama Spasovdanskoj i Hilandarskoj.

Restorani su veoma dobro opremljeni i nude raznovrstan meni. Od ostalih ugostiteljskih objekata najviše su zastupljene roštiljnice i objekti brze hrane.

Broj ugostiteljskih objekata se svake godine povećava, a povećanjem broja objekata podiže se i nivo usluga u njima.

Јован Катић Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo

Јован Катић Начелник општине Источно Ново Сарајево