Туризам

Општина Источно Ново Сарајево налази се на изузетно повољном гео-стратешком положају за развој туризма. Главни коридор пута од Србије према мору, односно према Црној Гори,  пролази кроз општину. С обзиром да је то половина путне дионице од Србије према мору, постоје предуслови да  туристи који иду према мору, одмарају на подручју општине и на тај начин развијају угоститељске и туристичке потенцијале.

У руралном дијелу општине на регионалном путу Источно Сарајево – Јахорина се налазе предјели који имају огроман потенцијал за развој еколошког, сеоског и спортског туризма. Село Тврдимићи са околином се налази на надморској висини од 1000 до 1200 м и представља ваздушну бању са изграђеном сеоском инфраструктуром. Околина села је прекривена мјешавином четинарске и листопадне шуме и веома погодује за развој туризма.

Атрактивност се посебно огледа у близини села, за непуних 10 мин из центра града може да се ужива у планинском амбијенту.

На овом локалитету општина гради рекреативно туристички центар „Тврдимићи“ који ће имати велику улогу у развоју туристичких потенцијала општине. Планирана је изградња викенд насеља, излетишта, смјештајних капацитета и осталих садржаја које чине један модеран туристички центар.

Гранични положај општине са Градом Сарајевом је посебно примамљив за инвестиције у смјештајне капацитете. Туристи који долазе на одмор у Сарајево или на Јахорину често одаберу нашу општину за смјештај.

Схваћајући значај гео-стратешког положаја општине за развој туризма поједини инвеститори већ су изградили низ мотела који могу прихватити одговарајући број гостију који планирају да преноће на подручју општине.

Број угоститељских објеката сваки дан је све већи и општина по томе постаје препознатљива.

Јован Катић Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo

Јован Катић Начелник општине Источно Ново Сарајево