Угоститељство и трговина

Општина Источно Ново Сарајево нуди велику шансу за развој трговине и угоститељства, ове двије дјелатности су значајно развијене и представљају дјелатности у којима се врши највећи промет и остварују највећи приходи.

Непосредна близина Сарајева, и оближњи ски центри су директне предности које има наша Општина. Транзитни магистрални пут са великим протоком саобраћаја, близина аеродорма, и будућег ауто пута су само неке од погодности које нуди наша Општина. Поред ових предности постоји и читав низ атрактивних локација за потенцијалне инвеститоре који могу под знатно повољнијим условима да инвестирају средства и отпочну дјелатност.

Ове погодности су до сада искористиле бројне веће трговачке компаније, отворени су велики тржни центри у којима се снадбијевају грађани Источног Сарајева, али и грађани Сарајева и околних мјеста. Постоји значајан број дистрибутерских трговачких компанија који дистрибуирају различите брендове из регије.

На територији постоји и значајан број бензинских пумпи који имају знатан промет.

Општина Источно Ново Сарајево у односу на површину коју захвата и укупан број становника који живе у овом дијелу града Источно Сарајево има изузетно развијен угоститељски сектор. На подручју општине Источно Ново Сарајево налази се укупно 105 угоститељских објеката. Све врсте угоститељских објеката су заступљене, а највише има кафе барова који су распоређени по урбаном дијелу општине, а највише у централним градским улицама Спасовданској и Хиландарској.

Ресторани су веома добро опремљени и нуде разноврстан мени. Од осталих угоститељских објеката највише су заступљене роштиљнице и објекти брзе хране.

Број угоститељских објеката се сваке године повећава, а повећањем броја објеката подиже се и ниво услуга у њима.

Јован Катић Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo

Јован Катић Начелник општине Источно Ново Сарајево